VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Koper krijgt minder woonoppervlak dan makelaar beloofde: taxateur ziet geen schade

Geplaatst op: 27-02-2020, 10:23:05

Een consument kocht in 2017 een woning in het Gelderse Heukelum met een oppervlakte van 164 vierkante meter. Althans, dat was wat de verkopend makelaar vermeldde in de brochure. Na aanschaf sloeg de koper zelf aan het rekenen en kwam uit op 134 vierkante meter. Bij de rechtbank in Rotterdam eiste hij daarom een deel van de koopsom van 535.000 euro terug.

De rechtbank schakelde een onafhankelijke deskundige in om een nieuwe meting en taxatie te maken van de woning. De deskundige maakte een eigen berekening en kwam uit op 149 vierkante meter.

Kelders zijn geen woonoppervlak

De taxateur had een vermoeden waar de fout werd gemaakt. Onder de keuken en woonkamer bevindt zich een kelder die volgens de NVM-meetinstructie als ‘overige inpandige ruimte’ gekwalificeerd moet worden, maar mogelijk bij het woonoppervlak werd opgeteld. Een verschil van ruim 15 vierkante meter.

Significante meetfout

Een dergelijke verschil in meetoppervlak noemt de rechtbank significant. Volgens de rechter staat daarom vast dat de verkopend makelaar zijn zorgplicht naar de koper heeft geschonden.

Deskundige: koper betaalde goede prijs

Op basis van de nieuwe gegevens en enkele referentiepunten in de buurt maakte de deskundige een nieuwe taxatie van de woning met november 2017 als peildatum: 540.000 euro. 5.000 euro meer dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

Unieke ligging met veel privacy

Een andere taxateur die uitging van slechts 137 vierkante meter woonoppervlak kwam met zijn taxatie ook uit op 540.000 euro. “Dit vormt nog een onderbouwing voor de conclusie van de deskundige dat de waarde van de woning niet alleen afhangt van de woonoppervlakte maar dat juist bij de onderhavige woning de unieke ligging met veel privacy voor een groot deel de waarde bepaalt”, schrijft de rechter in het vonnis.

De kopers hebben volgens de rechtbank geen schade geleden. De twee partijen moeten ieder de helft van de proceskosten betalen, inclusief het loon van de ingeschakelde deskundige.

Eerste publicatie door Bart van de Laak op 25 feb 2020

Vorige pagina